czwartek, 29 września 2011

Tort daktylowy

TORT DAKTYLOWY
( na 16 porcji)
Składniki:
  • 9 jaj
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 4 czubate łyżki gotowej masy makowej
  • 300 g suszonych daktyli
  • 2 mleczne czekolady
KREM:
  •  2 opakowania masła roślinnego ( po 250 g)
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki drobno posiekanych daktyli
  • 1 zapach rumowy
  • 1 kieliszek rumu, lub innego mocnego alkoholu
PONCZ:
  • 1, 5 szklanki przegotowanej wody
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru amaretto
Wykonanie:
 Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrem na parze, dodaj sok z cytryny. Do miski wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ubij piane z białek ze szczyptą soli, dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto do tortownicy ( nie mniejszej niż 26 cm)  wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz ok. 45 minut.
 Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki kremu. Ucieraj na puszystą masę. Połącz składniki ponczu. Po upieczeniu podziel biszkopt na 3 części. Nasącz każdą z nich ponczem, posmaruj 2 blaty dwiema lyżkami masy makowej,  i nalóż nań krem. Połóż jeden na drugim , przykryj trzecim blatem. Suszone daktyle pokrój wzdłóż i wyłóż na wierzch tortu. Czekoladę roztop z niewielką ilością wody i masła, i polej obficie po daktylach na górze.



Przygotowanie : ok 2 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz