wtorek, 6 września 2011

Kremówka

KREMÓWKA
Składniki: 
Ciasto:
- podstawowe : · 270 g mąki · 30 g masła · 3 jajka · 1/2 łyżeczki soli · łyżka wody
- maślane: 270 g masła · 30 g mąki
- cukier puder do dekoracji
Krem: · 1 l mleka · 20 dag cukru · 15 dag mąki · 30 dag masła · 3 żółtka · laska wanilii lub 16 g cukru waniliowego · 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Zagniatamy ciasto podstawowe: 270 g mąki mieszamy z margaryną, dodajemy jajka, sól i łyżkę wody, zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Przygotowujemy ciasto maślane zagniatając 270 g masła z  30 g mąki, wkładamy pomiędzy 2 kawałki folii i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, wkładamy do lodówki na pół godziny. 
Wyjmujemy ciasto podstawowe, rozwałkowujemy je i na jednej części kładziemy ciasto maślane, dokładnie zlepiamy brzegi. Jeszcze raz rozwałkowujemy, a potem skladamy ciasto 3 razy, wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy, rozwałkowujemy i znowu składamy na 3 części. Powtarzamy tę czynność jeszcze 4 razy. Następnie dzielimy je na pół i rowno rozwałkowujemy oba kawałki. Wkładając je do blachy pamiętajmy o tym, by ciasto było trochę większe niż sama blacha, gdyż ciasto francuskie kurczy się w pieczeniu należy więc lekko zawinąć rogiu ciasta. Pieczemy pojedynczo oba kawałki ok 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 .
 Przygotowujemy krem: 0, 5 litra mleka gotujemy na wolnym ogniu, a resztę miksujemy mikserem z mąką, cukrem i wanilią. Dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy budyń. Zostawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu dokładnie miksujemy z żołtkami, a następnie z dokładnie utartym masłem. Odstawiamy do lodówki, by stężało ok. pół godziny. Wystudzone ciasto przekładamy kremem, a nastepnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie : ok. 5 godzin







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz