czwartek, 1 września 2011

Cynamonowe pierogi z jabłkami


CYNAMONOWE PIEROGI Z JABŁKAMI
( 4 porcje)
SKŁADNIKI: 2 duże jabłka · 3 łyżki brązowego cukru · 1 łyżeczka cynamonu · sok i skórka otarta z 1 małej cytryny
CIASTO: 
 · 300 g mąki pszennej · 2 łyżki cukru · 1 łyżeczka cynamonu · 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia · 100 g masła · 1 jajko · kilka łyżek wody · tłuszcz do smażenia ( 2-3 szklanki oleju) · cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Jabłka obierz, pokrój w małą kostkę, przełóż do rondla. Dodaj rodzynki, cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny, duś na wolnym ogniu przez 10 minut, wystudź. Osącz jablka z syropu. Mąkę wymieszajz cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane masło i jajko. Zagnieć ciasto, wlewając powoli wodę. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj, szklanką wytnij okręgi. Nakładaj porcje farszu, złóż i zlep brzegi, formując pierogi. Włóż do lodówki na 1,5 godziny. W głębokiej patelni rozgrzej olej, smaż pierogi na złoto ( ok. 5 minut), osącz. Posyp cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z gazety “DOBRE RADY”
Przygotowanie : 50 minut, chłodzenie 2 godziny
W oryginalnym przepisie do farszu dodane były 3 łyżki rodzynek.
·

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz