środa, 7 września 2011

Jesienna szarlotka cynamonem pachnąca

JESIENNA SZARLOTKA CYNAMONEM PACHNĄCA
( 10 porcji)
Składniki:
Ciasto: · 0,5 kg mąki · 25 dag masła · 15 dag cukru · 4 żółtka·  szczypta soli  · łyżeczka proszku do pieczenia
Masa: · 2 kg kwaskowatych jabłek · 15 dag cukru · cukier waniliowy · cukier puder · łyżka przyprawy do szarlotki
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem, cukru, masła, żołtek i szczypty soli. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Obieramy jabłka, połowę kroimy i przesmażamy z cukrem. Dusimy przez ok. 10 minut. Resztę jabłek ścieramy na tartce o dużuch oczkach i wkładamy do garnka z marmoladą. Dodajemy łyżkę przyprawy do szarlotki i cukier waniliowy. Mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wylepiamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy przez 10 min w temp. 200° C.
Podpieczony placek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy masą jabłkową. Rozwałkowujemy druga część ciasta i układamy na jabłkach. Szarlotkę pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200° C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz