Witam, dziś przedstawiam struclę, którą Jaina upiekła jeszcze w wakacje. Naprawdę polecam, ponieważ smakowała wybornie. :-) Przepis jest właściwie z gazetki na święta, ale lepiej wypróbować wcześniej :D
STRUCLA BARDZO MAKOWA
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 paczka suszonych drożdży
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie lukru (Jaina robiła z tego co wiem samodzielnie z cukru pudru i soku z cytryny)
- garść rodzynek
Masa:
- 500 g maku
- 250 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szklanka mieszanych bakalii
- 1 żółtko
Mak przepłucz, sparz, a następnie gotuj w wodzie z połową mleka. Po ugotowaniu mak odcedź i zmiel. Utrzyj go z cukrem, żółtkami, dodaj bakalie i białka ubite na sztywno. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, dodaj mleko, jajka, cukier i sól. Dobrze wyrób. Stop masło. Dodaj do ciasta, jeszcze raz chwilę wyrabiaj, następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Na ciasto wyłóż masę makową, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego ciasta z każdej strony. Następnie delikatnie zroluj. Wyłóż do prostokątnej formy. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu polej struclę lukrem i posyp rodzynkami (tutaj jest kandyzowana skórka pomarańczy).
Boome
ehh ale krzywo te zdjęcia dałam ;/ Jak umiesz to popraw bo ja nie wiem jak ;)
OdpowiedzUsuń