środa, 21 września 2011

Strucla barrrdzo makowa

Witam, dziś przedstawiam struclę, którą Jaina upiekła jeszcze w wakacje. Naprawdę polecam, ponieważ smakowała wybornie. :-) Przepis jest właściwie z gazetki na święta, ale lepiej wypróbować wcześniej :D

STRUCLA BARDZO MAKOWA
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 paczka suszonych drożdży
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie lukru (Jaina robiła z tego co wiem samodzielnie z cukru pudru i soku z cytryny)
  • garść rodzynek
Masa:
  • 500 g maku
  • 250 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mieszanych bakalii
  • 1 żółtko
Mak przepłucz, sparz, a następnie gotuj w wodzie z połową mleka. Po ugotowaniu mak odcedź i zmiel. Utrzyj go z cukrem, żółtkami, dodaj bakalie i białka ubite na sztywno. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, dodaj mleko, jajka, cukier i sól. Dobrze wyrób. Stop masło. Dodaj do ciasta, jeszcze raz chwilę wyrabiaj, następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkuj. Na ciasto wyłóż masę makową, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego ciasta z każdej strony. Następnie delikatnie zroluj. Wyłóż do prostokątnej formy. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu polej struclę lukrem i posyp rodzynkami (tutaj jest kandyzowana skórka pomarańczy).







Boome

1 komentarz:

  1. ehh ale krzywo te zdjęcia dałam ;/ Jak umiesz to popraw bo ja nie wiem jak ;)

    OdpowiedzUsuń