MAROKAŃSKA SAŁATKA Z KUSKUSEM I WARZYWAMI
( 4 porcje)
SKŁADNIKI:
· 1 szklanka kaszy kuskus · 1, 5 szklanki wody · 1 łyżka oliwy · długi ogórek · 8 suszonych pomidorów · ½ czerwonej papryki · ½ zielonej papryki · ½ żółtej papryki · 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek · 1 puszka ciecierzycy ( zwanej też cieciorką) · ½ pęczka dymki ( tylko szczypior) · ½ pęczka natki pietruszki
SOS DO SAŁATKI:
· 6 łyżek oliwy · 2 łyżki octu z czerwonegoi wina · 1 zmiażdżony ząbek czosnku · ½ łyżeczki mielonego kminku · ½ łyżeczki suszonego oregano · ½ łyżeczki suszonej bazylii
WYKONANIE:Kuskus wsyp do miski, zalej gorącą wodą, dodaj oliwę, przykryn i odstaw, aż kasza wchłonie płyn. Wystudź.
Ogórek i pomidory pokrój na małe kawałki. Strąki papryki pasmaruj olejem, usmaż na patelni grillowej, a następnie pokrój w paski ( jeśli nie masz czasu nie grilluj papryki, tylko użyj surowej) Oliwki pokrój na plasterki, posiekaj dymkę i natkę, osącz i opłucz fasolę. Zimny kuskus bardzo delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki.
Przygotuj sos, mieszając ocety, oliwę, czosnek i wszystkie przyprawy. Delikatnie wymieszaj sos z kaszą i warzywami. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce.
Do sałatki podaj tortille lub chlebek arabski pita.
Przepis pochodzi z gazety “DOBRE RADY” 07/2009
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz