CIASTO FRANCUSKIE I ROGALIKI Z NUTELLĄ
( ok 45 rogalików)
Składniki na ciasto francuskie:
- 500 g mąki
- 500 g masła
- 1,5 łyżki octu
- 180 ml wody
- szczypta soli
Wykonanie: 450 g mąki wymieszać z 50 g masła, dodaj sól, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, owin folią i włóż do lodówki na godzinę. 450 g masła obsyp resztą mąki i zagnieć, by składniki połączyły się. Włóż między dwie warstwy folii i rozwałkuj na placek grubości ok 2-3 cm, włóż do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkuj na ok. 2 cm i na jednej połowie połóź masło, drugą połową ciasta przykryj i zlep brzegi, rozwałkuj. Złóż ciasto trzykrotnie. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ponownie, po czym znowu złóż trzykrotnie, schłódź przez 3o minut. Tę czynność powtórz jeszcze 4 razy.
Na rogaliki:
- Nutella
- jajko
Przed ostatnim wałkowaniem ciasta francuskiego podziel je na 2 cześci. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i przetnij wzdłóż na pół. Oba pasy ciasta podziel na trójkąty (8-10 trójkątów). Na każdym układaj ok. łyżeczkę nutelli ( ilość według uznania) i zawijaj rogale poczynając od szerszej strony. To samo zrób z drugą cześcią ciasta francuskiego. Przed włożeniem rogalików do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz je 25 minut w 200 C na złoty kolor.
Przepis na ciasto francuskie pochodzi z gazetki DOBRE RADY 10/2007
Wykonanie: ok 5 godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz