poniedziałek, 26 września 2011

Ciasto francuskie i rogaliki z nutella

CIASTO FRANCUSKIE I ROGALIKI Z NUTELLĄ
( ok 45 rogalików)
Składniki na ciasto francuskie:
  • 500 g mąki
  • 500 g masła
  • 1,5 łyżki octu
  • 180 ml wody
  • szczypta soli
Wykonanie: 450 g mąki wymieszać z 50 g masła, dodaj sól, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, owin folią i włóż do lodówki na godzinę. 450 g masła obsyp resztą mąki i zagnieć, by składniki połączyły się. Włóż między dwie warstwy folii i rozwałkuj na placek grubości ok 2-3 cm, włóż do lodówki na 30 min.
 Ciasto rozwałkuj  na ok. 2 cm i na jednej połowie połóź masło, drugą połową ciasta przykryj i zlep brzegi, rozwałkuj. Złóż ciasto trzykrotnie. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ponownie, po czym znowu złóż trzykrotnie, schłódź przez 3o minut. Tę czynność powtórz jeszcze 4 razy.

Na rogaliki:
  • Nutella
  • jajko
Przed ostatnim wałkowaniem ciasta francuskiego podziel je na 2 cześci. Jedną rozwałkuj na grubość 0,5 cm i przetnij wzdłóż na pół. Oba pasy ciasta podziel na trójkąty (8-10 trójkątów). Na każdym układaj ok. łyżeczkę nutelli ( ilość według uznania) i zawijaj rogale poczynając od szerszej strony. To samo zrób z drugą cześcią ciasta francuskiego.  Przed włożeniem rogalików do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz je 25 minut w 200 C na złoty kolor.






Przepis na ciasto francuskie pochodzi z gazetki DOBRE RADY 10/2007
Wykonanie: ok 5 godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz