sobota, 1 października 2011

Naleśniki deserowe z rumem i konfiturą porzeczkową

NALEŚNIKI DESEROWE Z RUMEM I KONFITURĄ PORZECZKOWĄ
( na ok. 10 sztuk)
Składniki :
  • 4 duże jajka ( 5 małych)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 duże łyżki ciemnego rumu
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • łyżka roztopionego masła
  • olej do smażenia
  • konfitura porzeczkowa
Wykonanie:
Ubijamu jajka z cukrem pudrem na gesty krem, dodając stopniowo skórkę cytrynową, rum, śmietanę, roztopione masło, oraz mąkę i sól. Ciasto nie może być gęste, więc jeśli trzeba dodajemy kilka łyżek wody. Jednolite, puszyste ciasto odstawiamy na nie więcej niż 5 minut, by odpoczęło. Na rozgrzaną patelnię lejemy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron. Naleśniki smarujemy konfiturą porzeczkową i zwijamy w kopertę. Wierzch dekorujemy resztą śmietany i konfiturą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz