ALPEJSKI STRUDEL Z WIŚNIAMI
( na 16 porcji)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki mąki do podsypania stolnicy
- jajko
- żółtko
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1/2 kostki ( 12,5 dag) roztopionego masła
- jajko do posmarowania wierzchu ciasta
- 1/2 szklanki zmielonych posiekanych orzechów
Nadzienie:
- 1 l wydrylowanych świeżych wiśni lub wiśni z zalewy
- 1/2 szklanki drobno tartej bułki
- 1/3 ( 8 dag) kostki masła lub masła roślinnego
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Przesianą przez sito mąkę łączymy z jajkiem, żółtkiem, oliwą, solą i ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy. Na suchej patelni rumienimy tartą bułkę. Gdy nabierze złocistego koloru dodajemy masło ( 1/3 kostki), mieszamy, zestawiamy z ognia, schładzamy. Ciasto wałkujemy na dużej stolnicy, przekładamy na serwetę obficie posypaną mąką i delikatnie rozciągamy palcami -powinno mieć 1 mm grubości. Połowę ciasta smarujemy roztopionym masłem masłem, na drugą część wysypujemy tartą bułkę, rozkładamy odsączane wiśnie, zwijamy rulon pomagając sobie serwetą ( podnosimy 2 rogiserwety i przesuwamy ciasto). Przenosimy na średniej wielkości blachę i kształtujemy podkowę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z lyżką wody, posypujemy obficie posiekanymi drobno orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Wyjmujemy po 40-50 minutach. Strudel podajemy gorący.
Wykonanie: 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz