poniedziałek, 3 października 2011

Alpejski strudel z wiśniami

ALPEJSKI STRUDEL Z WIŚNIAMI
( na 16 porcji)
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 kopiaste łyżki mąki do podsypania stolnicy
  • jajko
  • żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki ( 12,5 dag) roztopionego masła
  • jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • 1/2 szklanki zmielonych posiekanych orzechów
Nadzienie:
  • 1 l wydrylowanych świeżych wiśni lub wiśni z zalewy
  • 1/2 szklanki drobno tartej bułki
  • 1/3 ( 8 dag) kostki masła lub masła roślinnego
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Przesianą przez sito mąkę łączymy z jajkiem, żółtkiem, oliwą, solą  i ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy. Na suchej patelni rumienimy tartą bułkę. Gdy nabierze złocistego koloru dodajemy masło ( 1/3 kostki), mieszamy, zestawiamy z ognia, schładzamy. Ciasto wałkujemy na dużej stolnicy, przekładamy na serwetę obficie posypaną mąką i delikatnie rozciągamy palcami -powinno mieć 1 mm grubości. Połowę ciasta smarujemy roztopionym masłem masłem, na drugą część wysypujemy tartą bułkę, rozkładamy  odsączane wiśnie, zwijamy rulon pomagając sobie serwetą ( podnosimy 2 rogiserwety i przesuwamy ciasto). Przenosimy na średniej wielkości blachę i kształtujemy podkowę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z lyżką wody, posypujemy obficie posiekanymi drobno orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Wyjmujemy po 40-50 minutach. Strudel podajemy gorący.




Wykonanie: 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz