GORĄCA CZEKOLADA
( 4 porcje)
Składniki:
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki likieru kawowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- dodatki do wyboru: szczypta cynamonu, wanilia, kilka goździków, kardamon, kilka kropli syropów : miętowego, wiśniowego lub pomarańczowego, szczypta chili lub odrobina sosu tabasco.
Wykonanie:
Mocno schłodzoną tabliczkę czekolady zetrzeć na tartce o dużuch oczkach lub drobno posiekać. W garnuszku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dosypać kakao, wymieszać. Dołożyć startą czekoladę ( trochę zostawić do posypania) i, podgrzewając na małym ogniu, energicznie mieszać trzepaczką do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dołożyć dodatek smakowy według upodobania. Wymieszać. Przelać do ogrzanych kubków lub filiżanek i posypać resztą czekolady.
Przepis pochodzi z gazetki TWOJE IMPERIUM
Przygotowanie : 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz