BUŁECZKI CYNAMONOWE Z FARSZEM ORZECHOWYM
Składniki:
- 50 dag mąki
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 4 dag drożdży
- szczypta soli 2 łyżki roztopionej margaryny
- szklanka mleka
- 2 żółtka
- łyżka masła
- mąka do blachy
Farsz:
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Do naczynia wsyp mąkę, cynamon, cukier, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, wlej roztopioną margarynę, lekko podgrzane mleko i żółtka. Wyrób ciasto, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, aby powiększyło objętość. Przygotuj nadzienie: białka ubij na pianę, dodaj partiami cukier, dalej ubijaj, aż piana stanie się szklista. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, posmaruj farszem i zwiń w rulon poczynając od szerszej części. Ostrym możem pokrój w bułeczki ok. 4-5 cm grubości. Ułóż na posypanej mąką dużej blasze, posmaruj każdą odrobiną masła, piecz 25-30 minu w temp. 180 C.
Moje uwagi: Bułeczki są mało słodkie, więc można polać je miodem, najlepiej zaraz przed podaniem.
Przygotowanie : ok. 50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz