czwartek, 13 października 2011

Bułeczki cynamonowe z farszem orzechowym

BUŁECZKI CYNAMONOWE Z FARSZEM ORZECHOWYM
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli 2 łyżki roztopionej margaryny
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • łyżka masła
  • mąka do blachy
Farsz:
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
Do naczynia wsyp mąkę, cynamon, cukier, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, wlej roztopioną margarynę, lekko podgrzane mleko i żółtka. Wyrób ciasto, odstaw na 30 minut  w ciepłe miejsce, aby powiększyło objętość. Przygotuj nadzienie: białka ubij na pianę, dodaj partiami cukier, dalej ubijaj, aż piana stanie się szklista. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, posmaruj farszem i zwiń w rulon poczynając od szerszej części. Ostrym możem pokrój w bułeczki ok. 4-5 cm grubości. Ułóż na posypanej mąką dużej blasze, posmaruj każdą odrobiną masła, piecz 25-30 minu w temp. 180 C.

Moje uwagi: Bułeczki są mało słodkie, więc można polać je miodem, najlepiej zaraz przed podaniem.



  Przygotowanie : ok. 50 minut


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz