piątek, 21 października 2011

Ciasto bazbousa

CIASTO BAZBOUSA
Składniki:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g drobnej kaszy manny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 150 g bardzo gęstego jogurtu
  • łuskane migdały ( ja dałam w łupinkach)
  • masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem. Domieszać mielone migdały i wanilię. Stale mieszając stopniowo dodawać jajka. Proszek do pieczenia wymieszać z kaszą manną i dodać do masy. Domieszać skórkę cytrynową oraz jogurt. Ciasto odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Piekarnik nagrzać do 200 C. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i rozsmarować. Wierzch ponacinać w romby i na każdym z nich położyć migdała. Piec na środkowej połce piekarnika przez 30 minut.

Wersja z syropem ( ja zrobiłam bez)
W garnku zagotować 200 ml wody z 300 g cukru i 50 g miodu. Domieszać sok z cytryny i gotować na małym ogniu przez 10 minut  do czasu aż będzie gęsty. Syrop trochę ostudzić. Ciepłym syropem polać ciepłe ciasto.





Przepis pochodzi z książki " Kuchnia orientalna" wydawnictwa MUZA SA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz