piątek, 14 października 2011

Makaron z tuńczykiem

MAKARON Z TUŃCZYKIEM
( 4 porcje)
Składniki:
  • opakowanie (  500 g) makaronu penne
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka tuńczyka w oleju własnym
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy "Kucharek"
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki przyprawy peperoncino macinato ( z odmiany papryki chili)
  • parmezan
Wykonanie:
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy posiekany na drobno czosnek i prażymy przez minutę, następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju i także prażymy przez ok. minutę. Przyprawiamy " Kucharkiem", pieprzem i peperoncino. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem ok 20-25 minut, by sos się zagęścił.
W posolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z czasem napisanym na opakowaniu, odcedzamy ( pamiętajmy, by nie zalewać zimną wodą!!). Następnie makaron przekładamy do garnka z sosem i wszystko razem mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz