wtorek, 4 października 2011

Tort orzechowo - migdałowy

TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
( 16 porcji)
Składniki:
Ciasto:
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • po 10 dag orzechów włoskich i migdałów
  • 6 jaj
  • 20 dag cukru
Krem:
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kawy  rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody
Dekoracja:
  • pół opakowania płatków migdałowych
Wykonanie:
Orzechy i migdały zmielić i wymieszać z cukrem utartym z żołtkami. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli ciągle mieszając, wsypywać do masy orzechowo-mogdałowej.  Na  końcu dodać pianę i delikatnie, ale starannie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm.  i piec 55 minut w temperaturze 180 C.
 Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania powoli wlewać wystudzoną kawę. Gładkim kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Zostawić kilka łyżek do dekoracji. Odłożony krem przełożyć do szprycki i udekorować tort w dowolny sposób. Wierzch i boki tortu posypać płatkami migdałów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz