TORT ORZECHOWO-MIGDAŁOWY
( 16 porcji)
Składniki:
Ciasto:
- niecała szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- po 10 dag orzechów włoskich i migdałów
- 6 jaj
- 20 dag cukru
Krem:
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 6 łyżkach gorącej wody
Dekoracja:
- pół opakowania płatków migdałowych
Wykonanie:
Orzechy i migdały zmielić i wymieszać z cukrem utartym z żołtkami. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli ciągle mieszając, wsypywać do masy orzechowo-mogdałowej. Na końcu dodać pianę i delikatnie, ale starannie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm. i piec 55 minut w temperaturze 180 C.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania powoli wlewać wystudzoną kawę. Gładkim kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Zostawić kilka łyżek do dekoracji. Odłożony krem przełożyć do szprycki i udekorować tort w dowolny sposób. Wierzch i boki tortu posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz