niedziela, 16 października 2011

Cytrynowiec

CYTRYNOWIEC
Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szkanki cukru pudru
  • 2 cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • kilka łyżek soky z cytryny
  • kolorowa posypka
Wykonanie:
Cytryny zetrzeć na tartce, wycisnąc z nich sok. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie wsypać dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać sok ( kilka łyżek zostawić do lukru ) oraz skórkę  z cytryny. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec ok. 50 minut w 170 C, tak by ciasto było upieczone na złoty kolor.
Gdy ciasto wystygnie zrobić lukier z cukru pudru i reszyty soku z cytryny. Polać nim ciasto i posypać kolorową posypką.






Przygotowanie : ok 50 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz