CYTRYNOWIEC
Składniki:
- 250 g margaryny
- 3/4 szkanki cukru pudru
- 2 cytryny
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- kilka łyżek soky z cytryny
- kolorowa posypka
Wykonanie:
Cytryny zetrzeć na tartce, wycisnąc z nich sok. Margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie wsypać dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać sok ( kilka łyżek zostawić do lukru ) oraz skórkę z cytryny. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec ok. 50 minut w 170 C, tak by ciasto było upieczone na złoty kolor.
Gdy ciasto wystygnie zrobić lukier z cukru pudru i reszyty soku z cytryny. Polać nim ciasto i posypać kolorową posypką.
Przygotowanie : ok 50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz