sCIASTO JOGURTOWE
Składniki:
- pojemnik ( 20 dag) naturalnego jogurtu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 kostki roztopionego masła
- 3 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ubijamy jogurt, cukier puder, zółtka oraz skórkę cytrynową. Gdy składniki połączą się i lekko spienią, dodajemy roztopione, wystudzone masło oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy ciasto na małych obrotach miksera nie dłużej niż 2 minuty. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Jednolite ciasto przelewany do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej formy, albo małej kwadratowej i pieczemy ok. 30 minut w 180 C, tak by ciasto było lekko złote. Wypiek odstawiamy do wystygnięcia, kroimy w kostkę, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą.
Przygotowanie : ok 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz