wtorek, 18 października 2011

Ciasto jogurtowe

sCIASTO JOGURTOWE
Składniki:
  • pojemnik ( 20 dag) naturalnego jogurtu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ubijamy jogurt, cukier puder, zółtka oraz skórkę cytrynową. Gdy składniki połączą się i lekko spienią, dodajemy roztopione, wystudzone masło oraz przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy ciasto na małych obrotach miksera nie dłużej niż 2 minuty. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Jednolite ciasto przelewany do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką okrągłej formy, albo małej kwadratowej i pieczemy ok. 30 minut w 180 C, tak by ciasto było lekko złote. Wypiek odstawiamy do wystygnięcia, kroimy w kostkę, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z konfiturą. 






 Przygotowanie : ok 20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz