TORT CZEKOLADOWY
( 12 porcji)
Składniki:
- 6 jajek
- 16 dag mąki
- 15 dag cukru
- 3 dag kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 80 ml mleka
- 4 tabliczki mlecznej czekolady firmy Goplana
- 30 ml likieru pomarańczowego
- 30 ml rumu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 750 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
Wykonanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić, natomiast żółtka utrzeć razem z cukrem na gładką, puszystą masę. Schłodzone białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami dodawać do masy z żółtek, dokładnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Piec około 40 minut. Biszkopt przestudzić. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut. 1 tabliczkę czekolady połamać na kawałki. Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i, mieszając, podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści. Wtedy dodać likier i rum. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na badzo małym ogniu. Wymieszać ze stopioną czekoladą. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ostrożnie połączyć z masą czekoladową. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Przełożyć je tężejącym kremem czekoladowym. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Stopić 2,5 tabliczki czekolady z dodatkiem 4 łyżek wody i 1 dag margaryny, oblać nią tort. Pozostałą czekoladę pokroić na drobno i posypać tort jak wiórkami.
Przygotowanie: ok 1,5 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz