wtorek, 25 października 2011

Szarlotka Basi

SZARLOTKA BASI

Składniki:
  • 4 żóltka
  • 1 margaryna Maryna lub Palma
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 kg jabłek szara reneta lub antonówka
  • 3/4 szklanki cukru ( do jabłek)
  • cynamon
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Ucieramy żołtka z cukrem pudrem i dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części i jedną wkładamy do blaszki a drugą część mrozimy. Przygotowujemy jabłka: obieramy ze skórki, podprażąmy ok. 10 minut z cukrem, odstawiamy do wystygnięcia i wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Na górę ścieramy zmrożone ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 - 60 minut.  Po wystygnięciu posypujemu cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz