SZARLOTKA BASI
Składniki:
- 4 żóltka
- 1 margaryna Maryna lub Palma
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1,5 kg jabłek szara reneta lub antonówka
- 3/4 szklanki cukru ( do jabłek)
- cynamon
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ucieramy żołtka z cukrem pudrem i dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i posiekaną margaryną. Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części i jedną wkładamy do blaszki a drugą część mrozimy. Przygotowujemy jabłka: obieramy ze skórki, podprażąmy ok. 10 minut z cukrem, odstawiamy do wystygnięcia i wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Na górę ścieramy zmrożone ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 - 60 minut. Po wystygnięciu posypujemu cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz